Telefoons van groot aantal buitenlandse journalisten gehackt?
Het lijkt erop dat maar liefst 36 journalisten van televisienetwerk Al Jazeera uit Qatar via hun telefoon gehackt zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Canadese, hoog aangeschreven, Universiteit van Toronto. Iets waar de website van de NRC over bericht met een uitgebreide samenvatting. Het hacken van de telefoons zou waarschijnlijk gebeurd zijn in opdracht van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten blijkt uit het onderzoek. Het kritische Al Jazeera is namelijk al jaren niet zo geliefd bij de overheden van beiden landen. Zo probeerden de twee landen uit de Golfstaten in een eerder stadium al de deuren van Al Jazeera zo snel mogelijk te laten sluiten.
Argwaan bij journalist
Het onderzoek naar het telefoon hacken van de verschillende journalisten werd gestart op verzoek van een journalist van Al Jazeera zelf. De journalist Tamer Almisshal kreeg argwaan bij het gebruik van zijn telefoon. Waarna hij onderzoeksbureau The Citizen Lab, dat actief is binnen de Universiteit van Toronto, in de hand nam. Daaruit bleek dat data van zijn telefoon op een server belande die al eens eerder verdacht was geweest. Via die server waren in het verleden ook al vaker telefoons geïnfecteerd.
Via spyware
Mochten inderdaad Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten achter het hacken van de telefoons van de journalisten zitten. Dan is hun dat waarschijnlijk gelukt via spyware die via de gevonden server op de telefoons geplaatst is. Op die manier konden ze een telefoon op afstand hacken. En daardoor belangrijke data inzien. Zo zou bijvoorbeeld alle data van de social media van de journalisten, zoals Facebook, Instagram, Snapchat en WhatsApp, bekeken kunnen worden. Maar ook andere berichten op de telefoons van de journalisten waren via de spyware makkelijk in te zien.
Bedrijf ontkent
De desbetreffende spyware zou geleverd zijn aan beiden landen door het Israëlische bedrijf NSO Group blijkt uit het onderzoek. Dat bedrijf staat bekend om het leveren van spyware aan overheden. Al is dat wel een heel ander soort spyware zoals die van mSpy dat wereldwijd door particulieren gebruikt wordt. NSO Group ontkent alle aantijgingen en levert hun producten niet voor zulke doeleinden.